top of page
Zoeken

Recensies

Recensie door Gido Van Imschoot (wijnjournalist, wijnauteur, Voorzitter Vereniging van Vlaamse Sommeliers, Europees Ambassadeur van de Champagne 2012)


A Burgundy Beast 2016, een beest met uitermate elegant karakter

Ons beest in het glas is het resultaat van de vriendschap tussen twee Vlamingen en een jonge (top) wijnbouwer uit Bourgogne. Een jarenlange gedeelde passie moest ooit resulteren in de gezamenlijk productie van een top bourgogne.

De drie namen Casier – Cognard – Maselis staan vermeld op het etiket en de pinot noir werd geplukt in Mercurey. De rijpe druiven komen uit twee Premier Cru percelen die dicht bij elkaar liggen, maar een verschillende hoogteligging hebben. De bodem bestaat uit kleine kalkstenen met rode klei. Deze laatste met een aandeel ijzeroxide speelt een belangrijke rol in de smaak van deze wijn.

Samen met wijnmaker Laurent Cognard zochten Jan Casier en Francis Maselis naar de perfecte vinificatie, de duur van de maceratie en de rijping in eiken vaten. Verschillende trips richting Bourgogne, veel proeven en her-proeven, de juiste selectie van de vaten, afwegen hoeveel nieuw hout, was de basis van A Burgundy Beast. Zeg maar een queeste om een evenwichtige wijn te maken.

Zijn herkomst Het dorp Mercurey in Côtes Chalonnaise. Twee hoog gequoteerde wijngaarden met Premier Cru status: Clos du Paradis en Clos de Montaigu. 85% van de druiven komen uit de percelen van Clos du Paradis en 15% uit de percelen van Clos de Montaigu. Vinificatie: aparte gisting in roestvrijstalen tanks en aparte rijping in houten vaten. Clos du Paradis: 13 maanden in 1/3de nieuwe eiken vaten, 1/3de van één gebruik en 1/3de van tweede gebruik. De Clos de Montaigu blijft 13 maanden in nieuwe eiken vaten.

En dan mochten we hem proeven, rechtstreeks uit Bourgogne in ons glas als het ware. Volledig zijn naam waardig geeft dit beest zich niet onmiddellijk. Wie volop wilt genieten van deze schitterende wijn moet geduldig met hem omgaan. Open de fles enkele uren op voorhand of wees niet bang om hem over te gieten in een karaf. Gebruik ook ruime glazen, want het beest heeft behoefte aan veel zuurstof. Dan geeft hij zich geleidelijk over en wordt hij tammer. Maar wees gerust dit is geen lammetje. Dit is een wijn met veel persoonlijkheid.

Wat mag je verwachten?

Wij proefden deze wijn gedurende heel de dag. Gestart in de ochtend, waar hij zich traag ontwikkelde, maar naarmate de wijn in contact kwam met zuurstof ging er een wereld van schakeringen en geuren open. De laatste proef gebeurde tegen de avond.

Het verslag.

Kleur: heel opvallende, zeer intens gekleurd met diep paarse schijn.

Geuren en smaak: de aanzet is bijzonder aantrekkelijk met rijke schakeringen van rode vruchten met op de voorgrond vooral donkere kersen. Wat later ruik je een licht invloed van het hout, dat heel subtiel aanwezig is. Deze morgen kwam de minerale geuren, aardse tonen en vlezigheid intens naar voren. Toen vond ik hem een beetje een ‘wild beast’. Naarmate de wijn in contact stond met zuurstof werd hij werkelijk heel complex. Deze avond ervaarde ik een verrukkelijk spel tussen fruit en mineraliteit. Je ruikt als het ware de levendigheid in de wijn. En dat wordt in de mond bevestigd, waar je dezelfde delicate, sappige en tegelijkertijd zeer frisse smaak ervaart. Een smaak, die het jonge temperament zeer goed onder controle houdt. We proeven ook de subtiele aanwezigheid van de ijzerhoudende bodem. En opvallend, op geen enkele manier is het hout te dominant aanwezig. Er is veel fruit in deze wijn, maar zonder dat het log en zwaar wordt. Hij eindigt in een opvallend sappige afdronk die lang blijft hangen. En dan pas proef je de edele, eerder zachte tannines. Wat een genot !

Conclusie

Pure elegantie in het glas met toch heel wat diepgang, structuur en persoonlijkheid. Een wijn die nu nog erg jong proeft en een paar uurtjes zuurstof vraagt (karaferen !). Net als elke grote wijn is deze wijn al heel lekker in zijn jeugd, maar rijpt hij gemakkelijk 10 tot 12 jaar.

Gastronomie

Ik had deze middag, toen ik opnieuw proefde een helder beeld van een kort gebakken borstje van wilde duif met een mousseline saus op basis van wilde champignons en een gekonfijt boutje. Maar je moet het niet te ver zoeken, deze wijn is heerlijk als je hem schenkt op 15/16 graden met een echte Bourgondische casse-croûte.

Oprechte felicitaties voor de drie wijnmakers.


Recensie door Kristel Balcaen (Wine Lady of the Year België 2018)




65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

A BURGUNDY BEAST 2020

TERROIR: Mercurey 1er Cru. Blend van 85% Clos du Paradis en 15% Clos de Monataigu. Kalk, gele klei, rode klei. FERMENTATIE : Spontane...

A Burgundy Beast 2019

TERROIR: Mercurey 1er Cru. Blend van 85% Clos du Paradis en 15% Clos de Monataigu. Kalk, gele klei, rode klei. FERMENTATIE : Spontane...

A Burgundy Beast 2018

TERROIR: Mercurey 1er Cru. Blend van 85% Clos du Paradis en 15% Clos de Monataigu. Kalk, gele klei, rode klei. FERMENTATIE : Spontane...

Comments


BLOG

bottom of page